Det nye politiske kompas: Højre-Venstre, Lukket-Åben

Det politiske kompas er i forandring. Fra Højre-Venstre til Lukket-Åben.

Protestpartier vælter frem. Fra Ungarn til USA kører de en havefræser gennem det politiske landskab, som er forandret til ukendelighed næsten overalt, hvor der er noget at stemme om. Ja, der er forskel på Donald Trump, Storbritanniens Brexit, Nye Borgerlige og Alternative für Deutschland, men lighedstrækkene er iøjnefaldende. Overalt er det samme historie: vrede og skuffede middelklassevælgere, der har fået nok af immigration, globalisering og elitens evindelige prædiken om, at samhandel, åbne grænser og regulering er vejen frem til større velstand – for alle.

Tendensen understreger, at det politiske kompas i disse måneder er ved at blive ændret i en kolossal politisk revolution. I mere end et århundrede har vi været vant til at diskutere politik i et ret enkelt sprog. Højre versus venstre udgjorde skillelinjen, som næsten alle partier og ideologier kunne placeres i forhold til.

Det nye kompas har en skillelinje, der allerede nu har flyttet afgørende på både vælgervandringer og de politiske partier, der kan navigere i landskabet: Åben versus Lukket. Åben over for indvandring, international samhandel og overnationalt, politisk samarbejde – eller tilsvarende lukket.

David Brooks skriver mere om det i New York Times i en analyse af Donald Trumps kortslutning af den amerikanske valgkamp – her http://www.tampabay.com/opinion/columns/column-the-coming-political-realignment/2283889

Skillelinjen Åben-Lukket forekommer mig mere interessant end den, der de sidste par år har konkurreret med Høje-Venstre, nemlig Paul Rays Nord-Syd, der har været banebrydende, men alt andet lige også er for fordomsfuld: De ’nordlige’ politikere forstår fremtiden, de sydlige er bare bagstræberiske. Dén dikotomi er for enkel, trods alt. Hvem vil være bagstræberisk? Læs mere om Rays politiske kompas – her: http://www.yesmagazine.org/issues/art-and-community/the-new-political-compass

Hvorom alting her: Man kan som fx Alternativet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti herhjemme vælge at positionere sig klart i forhold til det nye kompas – de to første er for åbenhed, Dansk Folkeparti for det modsatte. Se fx Uffe Elbæks egen analyse – her: http://politiken.dk/debat/profiler/uffeelbak/ECE2886789/ud-med-hoejre-venstre-skalaen-og-ind-med-nyt-politisk-kompas/

Mere interessant er nok, hvordan store og potentielt set regeringsbærende partier som Socialdemokraterne og Venstre håndterer udfordringen. De ved – for det er sandheden – at det åbne samfund på lang sigt er garantien for vækst og udvikling. Men de kan på kort sigt tabe store dele af deres kernevælgere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *